Kad bi vina mogla pričati...

Konferencija o graševini | Vinart

Kad bi vina mogla pričati...

Konferencija o graševini

Konferencije su alat kojim se obraćamo stručnoj publici i utjecajnim vinskim znalcima koji znanja stečena na konferenciji mogu prenositi kroz svoje kanale, odnosno putem medija i usmenom predajom.
 
Konferencija o graševini održana je 01. srpnja 2017. godine, a govornici su bili:
Jo Ahearne, nositeljica titule Master of Wine
Igor Luković, vinski novinar, osnivač magazina Fino & Vino, sudac na DWWA 
Bruno Gaberšek, vinski novinar i sudac na natjecanjima
Saša Špiranec, vinski novinar, sudac na IWC i DWWA, autor vodiča o hrvatskim vinima

Zašto graševina?

Graševina je naša najzastupljenija sorta ali njen tržišni potencijal, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu kroz izvoz, je neadekvatno iskorišten. Svaka četvrta litra vina na domaćem tržištu je od graševine, a Jancis Robinson, vodeći svjetski vinski autoritet, u svojoj knjizi Wine Grapes odabire upravo ime „graševina“ kao službeno ime ove sorte jer ona u Hrvatskoj daje najbolje rezultate i prema njenom mišljenju najvjerojatnije potječe s ovog područja. Osim nedovoljne dobre tržišne pozicije, graševina ima i loš imidž, kako u Hrvatskoj tako i internacionalno, a na njegovu promjenu i razbijanje predrasuda može se utjecati jedino kroz edukaciju i upoznavanje vinskih stručnjaka s potencijalima koje graševina ima.